Jul i Den Gamle By

Julens historie

Julen er hjerternes fest. Alle har deres egen måde at hygge sig på, men man kan spørge sig selv, hvor stammer alle disse traditioner fra? I Den Gamle By kan du komme ned og opleve den danske juls historie. Kan du finde tidsperioden hvor netop din families juletraditioner stammer fra?

Jul i renæssancen

1625

Julen i 1625, også kendt som tidsalderen renæssancen, gik op i to ting. Jesus fødsel og mad. Under denne tid, lå Biblen fremme på bordet, og blev læst flittigt. Men som sagt var det ikke kun Jesus man fejrede. Dagens mørket timer ville snart blive kortere og kortere, og det blev fejret under hele julen med et ordenligt ædegilde. Julekager, hvedebrød, skinke, grønkål, blodpølse og risengrød med en smørklat i naturligvis. Julenat spredte man halm rundt i stuen, for at give stemningen af en stald, ligesom den Jesus blev født i.

Julstue

1723

Godt 100 år efter er renæssancens jul, kan man allerede se forandring. Den helt store fokus i julen nu var julestuerne. En julestue var et gilde, som blev holdt hver anden eller tredje dag, ved forskellige folk i landsbyen. Til disse julestuer var det ikke maden der var i centrum. Det var de lege blev afholdt under gilderne. Der blev sunget sange, opført små komedier og forskellige lege så som bro, bro brille.

1850

Juletræerne blev ligeså stille mere og mere almindeligt at have i julen, dog var traditionerne omkring juletræet ikke helt fastslået endnu. Der blev pyntet i alle verdens farver, og især æbler kom op på træet. Der blev også givet gaver ud men det var mest pjattegaver.

juletræet

1864

I midten af 1800 tallet, skete der en ændring med julegaverne. Nu var det ikke kun forældrene der gav børnene gaver. Børnene begyndte nu også at give de voksne gaver, som de selv havde lavet. Det blev også lige så stille mere og mere populært at få risengrød og gåsesteg, frem for flæskesteg.

klunketiden

1895

I slutningen af 1800 tallet, også kendt som klunketiden, begyndte juletræet lige så stille at bliver overpyntet. Kræmmerhusene på træet var fyldt med konfekt og andet godt, og træet var pyntet med kugler og farvestrålende figurer. Man begyndte at pakke gaver ind med gavepapir. Traditionen med at sende julekort er også fra denne tid.

1929

I 1900-tallet begyndte julen lige så stille at handle mere og mere om gaverne. Børn begyndte at skrive ønskeliste. Hyggen har taget over, og mange folk valgte lige så stille at springe gudstjenesten over, og høre den i radioen i stedet. Adventskransen begynder også at dukke op her og der i de danske hjem, dog mest i Sønderjylland.

den kommercielle jul

1974

Butikkerne på gaderne er blevet dekoreret med elektriske lys, lysende plastikhjerter, guirlander eller ægte gran for noget opmærksomhed fra de mange kunder, der er ude og lede efter julegaver. Det er klart at den morderne jul er meget centret rundt om det store gaveræs.

gade

Alle de overstående tidsarter kan opleves nede I Den Gamle By. Så kom ned og udforsk: Den gamle jul!